Dobrodošli, posetioče! [ Registracija | Prijavarss

 

dogovor 

Elemental

Elemental

Opis

Elemental is a hip-hop group from Zagreb, Croatia.

Although influenced by rock, soul, funk and reggae, we remain true to our Hip Hop roots. Formed in 1998, the band has released six albums and received numerous music awards. Elemental has seven bend members and is the only Croatian band with a female MC.

Elemental je bend čija se glazbena baza nalazi u rap glazbi, no teško bi ga bilo svesti samo na jedan glazbeni žanr. U njihovoj šarolikoj glazbenoj viziji mogu se naći tragovi različitih žanrova što njihov izričaj čini jedinstvenim i originalnim. Specifičnost ovog benda su britki tekstovi i zanimljive instrumentalne podloge koji zajedno čine autentičan zvuk Elementala.
Elemental nikad nije bio bend koji je svoju glazbu smatrao proizvodom, nego umjetničkim izričajem, a njihov iskren i nepatvoren stav prepoznaje publika u cijeloj regiji. Tijekom godina Elemental je nastupio u brojim gradovima Hrvatske, ali i Slovenije, BiH, Srbije i Makedonije.

Iako postoji od 1998., bend koji su u početku sačinjavali tri MC-ja danas broji sedam članova. Glazbu, stihove i aranžmane stvaraju sami i tijekom godina su se dokazali kao vrsni glazbeni autori i izvođači.

Osim što su vrsni studijski muzičari, Elemental se tijekom godina dokazao kao i jedan od ponajboljih koncertnih bendova. Prioritet ovog benda je blizak odnos s publikom kroz koncertne nastupe. Elemental je jedan od rijetkih bendova koji sa svojim slušateljima svakodnevno komunicira putem svoje internetske i Facebook stranice.

Članovi Elementala su vokali Mirela Priselac Remi i Luka Tralić Shot, gitarist Erol Zejnilović, basist Konrad Lovrenčić, klavijaturist Davor Zanoški, bubnjar Ivan Vodopijec i prateći vokal Vida Manestar.

Počeci Elementala sežu u 1998.g kada su se okupili kao rap trojac i u toj postavi objavili dva albuma – 2000 g. debi album „Moj njegov i njen svijet“ (Kondorcomm) i 2002. g. „Tempo Velegrada – Demiurg“ (Menart). Posljednjih šest godina djeluju u sedmeročlanoj postavi, netipičnoj za rap formu, zamjenjujući „sampliranje“ odsviranim glazbenim dionicama. U toj su postavi izdali svoja sljedeća tri albuma – 2004. g. „Male Stvari“ i 2008. g. „Pod pritiskom“ (Menart) i „Vertigo“ 2010.

U ožujku 2002., za izdavačku kuću Menart, Elemental izdaju svoj drugi album pod nazivom „Tempo Velegrada/Demiurg“. Taj je album bio prekretnica uz koju se grupa približila svom sadašnjem zvuku sa živim bendom. Na albumu su im gostovali mnogi eminentni hrvatski instrumentalisti, uglavnom jazz orijentacije, a vokalno su im pripomogli i razni hip-hop izvođači (Tram11, Bizzo iz Bolesne Braće, Špica, One II Many).

U novoj, sedmeročlanoj postavi, Elemental izdaje treći studijski album „Male Stvari“ u listopadu 2004. S tog albuma izdvojeno je čak šest singlova, redom: „Napokon“, „Romantika“, „Tako lijepa“, „Sama“, „Iz dana u dan“ i „Male stvari“. Kao najveći hitovi s albuma istaknule su se pjesme „Romantika“ i „Iz dana u dan“. Album „Male Stvari“ uvršten je u Top 10 hrvatskih izdanja 2004. g.

2005. godine Elemental je nominiran za hrvatsku diskografsku nagradu „Porin“ u tri kategorije, a te iste godine Remi dobiva nagradu „Zlatna Koogla“ za najbolji vokal. Spot za pjesmu „Tako lijepa“ je 2006. g. dobio nagradu „Magdalena“ za najbolji spot. 2007. g. Elemental dobiva „Zlatnu Kooglu“ za spot „Iz dana u dan“. Pjesma „Tako lijepa“ dobila je odlikovanje emisije „HR Top 20″ i ušla u top 20 najbolji pjesama 2006. Album „Male stvari“ HDU (Hrvatska diskografska udruga) nagradila je srebrnom pločom za broj prodanih primjeraka albuma.

Tijekom tri godine, uz mnogobrojne koncerte i nastupe u televizijskim i glazbenim emisijama, Elemental je radio na novim pjesmama i snimio album „Pod pritiskom“. S albuma je predstavljeno šest singlova, „Dobar dan“ u kolovozu 2007., „Zašto te imam“ u studenom 2007., „Pod pritiskom“ u veljači 2008. g., „Više od toga“ u lipnju 2008., „Nema ga“ u ožujku 2009. g. i singl „U mojoj glavi“ koji je kao službeno izdanje objavljen u remiksu glazbenog producenta Matije Jašarova iz Slovenije. Svi singlovi sjajno su prihvaćeni i zauzeli su vrhove top ljestvica cijele regije.

Politički osviješteni single „Zašto te imam“ zbog svog eksplicitnog spota i teksta pjesme zabranjen je na većini televizijskih postaja, a na internetskoj stranici „Youtube“ do sada ga je pogledalo preko 400.000 ljudi. Spot je režirala producentska kuća „Kosi Kadar“.

Album „Pod pritiskom“ grupe Elemental pušten je u prodaju 7.2.2008. Ovim albumom Elemental predstavio je svoj novi, žešći i oštriji zvuk, a tekstovi su eksplicitni, socijalno osviješteni, ali su zadržali notu hip-hop poetike.

2009. godine Elemental je za album „Pod pritiskom“ dobio hrvatsku glazbenu nagradu Porin u kategoriji za najbolji album urbane i klupske glazbe.

Peti studijski album „Vertigo“ pušten je u prodaju 17.5.2010. Ovaj je album iznenadio i publiku i glazbenu kritiku jer je Elemental eksperimentirao više nego ikada prije. Svojim rap izričajem dotaknuo je žešće žanrove

stvarajući specifičan crossover zvuk. Nakon izvanredno prihvaćenog prvog singla „Vertigo“ (svibanj 2010.), publici je u jesen iste godine predstavljen drugi singl „Priroda i društvo“.
Šesti album „U redu je“ u prodaji od 13.05.2013.

Elemental/ Diskografija:

„Moj, njegov i njen svijet“, 2000. (Kondorcomm)
„Tempo Velegrada – Demiurg“, 2002. (Menart)
„Male Stvari“, 2004. (Menart)
„Pod pritiskom“, 2008. (Menart)
„Vertigo“, 2010. (Menart)
„U redu je“, 2013. (Menart)

Elemental /Singlovi:
„Vidi me sad“ (album „Tempo Velegrada – Demiurg“, 2002., režija Svebor Kranjc)
„Dal’ sjećaš se“ (album „Tempo Velegrada – Demiurg“, 2002., režija Branimir Kolarek)
„Napokon“ (album „Male stvari“, 2004.)
„Romantika“ (album „Male stvari“, 2004., režija Marko Dimić)
„Tako lijepa“ (album „Male stvari“, 2004., režija Branimir Kolarek)
„Sama“ (album „Male stvari“, 2004., režija „IRS Art“)
„Iz dana u dan“ (album „Male stvari“, 2004., režija Sebastijan Rogač, Bruno Krčelić i Nina Čučić).
„Male Stvari“ (album „Male stvari“, 2004., režija „Kosi kadar“)
„Dobar dan“ (album „Pod pritiskom“, 2008.)
„Zašto te imam“ (album „Pod pritiskom“, 2008., režija „Kosi kadar“)
„Pod pritiskom“ (album „Pod pritiskom“, 2008., režija Mario Kovač)
„Više od toga“ (album „Pod pritiskom“, 2008.)
„Crveno“ (album „Pod pritiskom“, 2008., režija Luka Tralić Shot)
„Nema ga“ (album „Pod pritiskom“, 2008., režija Pilot Studio)
„U mojoj glavi“, Jašarov remix (režija Trip to Zion)
„Vertigo“ (album „Vertigo“, 2010., režija Pilot Studio)
„Priroda i društvo“ (album „Vertigo“, 2010., režija Pilot Studio)
„Reži me“ (album „Vertigo“, 2010., režija Pilot Studio)
„Osmijehom“ (album „Vertigo“, 2010., režija TransmeetTV)
„Ljuljaj brod“ (album „Vertigo“, 2010., režija Kolektiv Film)
„Malena Studio session 2012″ (album „Vertigo“, 2010., režija Kolektiv Film)
„Ljeto“ (2012., režija Elemental)
„Neustrašivi“ (2013., album „U redu je“)
„Po mojoj mjeri“ (2013., album „U redu je“, režija Nevio Smajić i Tomislav Brđanović)
„Prokleta ljubav“ (2013., album „U redu je“, režija Marko Milovac)

Ostavi Odgovor

Da postavite pitanje u vezi ovoga oglasa, dovršite formular ispod i pošaljite poruku autoru oglasa.

Informacije o objavljivaču

  • Objavio: Cemalovic
  • Član od: april 16, 2013

Ostali oglasi od Cemalovic

Zadnji objavljeni oglasi od Cemalovic »